Vad är Padel?

Tennis möter squash

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash.

Historien bakom padel

Det finns liknande spel som har spelats från 1920-talet men padel som vi känner till det idag uppkom i Acapulco, Mexico, år 1969. Skapare av sporten heter Enrique Corcuera. Det var i Centralamerika det började och det är just där samt Sydamerika som sporten är som störst. I mitten på 70-talet kom padel till Europa, till Spanien. Padel är på kraftig frammarsch inom övriga Europa men det är fortfarande i Spanien som det spelas mest.

1991 bildades en internationell padel-organisation, International Padel Federation med syfte att sprida padel och sedan 1992 arrangeras världsmästerskap.

Spelplan

En vanlig padelplan har måtten 10×20 meter och omges av väggar, på denna plan spelar man alltid dubbel. Baktill, och en bit på sidorna är det glasväggar. På resterande del av sidorna är det galler. Även väggarna får användas i spelet. Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappt 7 meter lång.

Att spela Padel

En stor del i att padel är så populärt är att alla som kan träffa en boll kan få ut något av sporten. Man behöver inte ha erfarenhet av racketsporter tidigare för att kunna njuta av sporten. Padel är roligt och enkelt att få spel i, det är socialt samt fördelen att matcher kan spelas där mot-medspelare kan mixas oavsett kön eller ålder.

Regler

  • Man spelar alltid dubbel (4 spelare).
  • Samma räknesätt som för tennis.
  • Man startar varje poäng med underhandsserve vilket innebär att racketen får inte träffa bollen högre än höften.
  • Vid första poängen i varje game skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt.
  • Bollen måste gå över nät och studsa i serverutan. Därefter alternerar man sida. Vid serve får man inte träffa sidogallret efter studs, bara glaset. Man har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan.
  • Man får spela volley, halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido/bakväggen innan man slår tillbaks den till motståndarnas sida. Man får slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.
  • Förlorad poäng: Om bollen studsar två gånger på din sida eller en spelare träffas av bollen. Bollen får inte spelas direkt i motståndarnas väggar utan måste alltid först träffa marken.
  • Poängräkning: Padel spelas likt tennis med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set måste man vinna minst sex game och leda med minst två game. Vid 6-6 spelar man ett avgörande tiebreak som är förs till 7 poäng. Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.